Chiang Mai – Perfekt för den långa semestern

Om du tänker dig en lång semester i Thailand så kanske det första som dyker upp vita stränder, turkost vatten och massa palmer. Eller också kanske du tänker dig Bangkoks myllrande storstadsliv med härliga marknader, pampiga hotelkomplex och ett späckande uteliv. Det är nog vad de flesta tänker på. Men Thailand har mer att erbjuda, nämligen en smäktande pärla lång upp i norr, närmare bestämt 70 mil norr om Bangkok, Chiang Mai! Chiang Mai är en provins uppe i norra Thailand, dess största stad heter också Chiang mai, dess huvudstad. Runt denna otroligt vackra stad reser sig några av Thailands allra högsta berg, alldeles intill rinner floden Ping. Staden har cirka 700 000 invånare och är känd för att vara både vacker och gedigen. Staden har ett stort urval av vackra hantverk som silke, smycken och keramik, dess kultur är mycket gammal och ett av dess allra största turistmål är ett stort tempel beläget på en 1200 meter hög höjd, templet heter Doi Suthep.

Den centrala delen av staden omges av en vallgrav och innanför den så ligger de flesta av stadens vackra och uråldriga tempel. Vattnet i vallgraven var tidigare väldigt förorenat och smutsigt men har efter flera insatser blivit rent och fint igen och återigen så frodas undervattenslivet i form av olika fiskarter och sköldpaddor. Chaing mai ligger nära gränsen till flera andra syostasiatiska länder och har därför genom åren varit en viktig mötesplats för handel länderna emellan. Detta gäller bl .a Kina, Burma och Laos. Handeln har handlat om varor som silversmide och träskulpturer men även för mindre bra saker som droger.

Chiang mai är inte bara populär bland internationella turister utan det har också blivit populärt hos thailändarna själva. Staden ligger bara en flygtimme bort men har massor att erbjuda. Bara under de senaste 25 åren så har turismen ökat enormt och Chiang mai har gått från en sömnig stad till resenärernas paradis på jorden. För här finns verkligen någonting för alla smaker. I provinsen Chiang mai så kan man bl. a besöka det mäktiga Tiger kingdom som ligger cirka 15 kilometer från staden. Eller varför inte åka Zipliner mellan träden prova på paragliding, gå på myllrande kvällsbasarer eller göra ett natt safari. Den mer kulturelle kan besöka silkes och silver fabriker, besöka områdets olika tempel eller gå på en folkdans middag eller lära dig att laga Thailändsk mat på en matkurs. För den nöjeslystne så finns en mängd olika barer och diskotek. På kvällarna kan man besöka restauranger som serverar gudomliga maträtter. Vill du gå runt och shoppa så är Chiang mai ett paradis med mängder av fina tyger och hantverk som du kan hitta på marknader och basarer i området.

Det är lätt att resa runt i denna provins, det thailändska folket är otroligt vänliga och gör själ för sitt smeknamn LOS- “Land of smiles”. Har man varit i Chiang mai en gång så vill man gärna tillbaka, det är en sak som är säkert.