Om huvudstaden Bangkok

Bangkok är Thailands huvudstad och är belägen vid floden Chao Phrayas som ligger cirka fyra mill norr om Thailandviken. Staden har ungerfär 8,5 miljoner invånare i storstaden och nästan 15 miljoner om man räknar in alla ytterområden runt om staden. Bangkok är en av världens största turistorter med sina nästan 40 miljoner turister som kommer dit varje år. Staden är en av de absolut viktigaste ur ekonomisk synpunkt i hela sydost Asien.

I Bangkok så varierar stadsbilden enormt, här finns kåkstäder varvat med gigantiska och moderna skyskrapor, nöjesmetropoler och guldiga buddist tempel, marknader varvat med köpcentrum och gatustånd varvat med fina restauranger. Det finns helt enkelt allt för alla. Staden har till och med en krokodilfarm med tusentals krokodiler som lockar miljoner turister varje år. Trafiken är också väldigt varierad för här samsas taxibilar, personbilar, bussar med tuc tucs och moppar i en salig röra av tutor och flerfiliga vägar. Ett myller av trafik helt enkelt och inget man är van vid hemma i Sverige.

För turister så lockar området och gatan Khao San road, särskilt bland backpackers. Här finns nämligen en mängd billiga boenden, billiga restauranger och små hak där man kan ta sig en öl eller två. Khao San road är också känd för att vara en mötesplats bland turister världen över. Till Patong så kommer turisterna för att gå på den mycket populära marknaden som ligger där men också för att uppleva det myllrande nöjeslivet. Andra platser som besöks frekvent av turister är mycket populära China town, Silom road också Bangkoks största torg, Sanam Luang. Många besöker även en eller flera av de 400 tempel som finns i staden. Det som många inte tänker på vid dessa besök är att man måste täcka armar och inte ha för kort nedtill. Det brukar finnas lånekläder på plats om man skulle ha glömt bort detta när man åker dit.

Lite kort fakta om människorna som bor i Bangkok. Här bor lite mer kvinnor än män och det kan bero på att beräknad livslängd för kvinnor ligger på 73 år medan det ligger på 65 år för männen. De allra flesta som bor i Bangkok är Buddister, cirka 93 % och resten är muslimer, hinduer och kristna. Här bor förutom Thailändarna själva kineser, indier och araber. Regnperioden är från maj till oktober och under denna tid blir vattnet grumligt i Siamviken.

När man reser till Bangkok så är det bästa att köpa med sig resecheckar i valutan i amerikanska dollar då det finns en mängd ställen att lösa in dem på. Det finns också en stor mängd med uttagningsautomater och de flesta kreditkorten är gångbara här.

Bangkok är också en mycket bra stad att utgå från när man vill resa runt i Thailand. Härifrån så kan man ta tåget till olika platser, vilket rekommenderas då tåget är mycket fräscht och lätt att resa med. Härifrån kan man också ta inrikesflyget till de populära öarna nere i söder eller kanske ta en båt till någon av öarna uppe i norra viken.