Om Koh Samui

Är ön som ligger på Thailands östra sida lokaliserad nära staden Suratthani so m ligger beläget på fastlandet. Ön ligger i havet Siamviken. På ön så bor ca 50 000 invånare och sedan tillkommer turister och olika gästarbetare. Invånarna på ön kallar sig för Samuians eller Samuianer. På ön så fullständigt kryllar det av kokosnötspalmer och därför har ön fått sitt smeknamn, kokosnötsön. Ön är för övrigt Thailands näst största med sina 250 km2. Koh Samuis största stad heter Nathon och ligger på den norra sidan av ön. Thailand är ju känd för sina otroligt vackra stränder och stränderna på Koh Samui är inget undantag. Här finns de populära stränderna Lamai, Chaweng och Bophut och Maenam. På ön så är det sällan överpriser på mat och dryck och en öl kan kosta ca 50 bath under happy hours. Maten ligger mellan allt från 50 bath till ca 350 bath beroende på vilken restaurang man valt.

Lamai

Lamai är en fem kilometer lång sandstrand beläget på öns västra sida. Stranden är ren och fräsch och populär bland turister. Det finns försäljare på stranden och dessa bär alltid västar som visar att de har tillstånd från staten att sälja sina varor på stranden. Dessa är inte många för det är endast begränsade tillstånd som delas ut. Vill man inte köpa något från försäljarna så säger man vänligt men bestämt nej, de accepterar det och går vidare, det finns absolut ingen anledning till att schasa i väg dem eller höja rösten. På stranden kan man också njuta av en skön thaimassage för en billig penning vilket rekommenderas. Vill man bo på Lamaistranden så finn här ett stort urval av bungalows och resorter för alla plånböcker, allt från enkla Bungalows med fläkt till rena lyxhus. Vill man äta på restaurang runt Lamai så finns flera restauranger att välja på och ett tips är att hålla sig nere vid stranden på kvällen då de lyfter ut borden och man kan njuta sin middag under bar himmel och till ljudet av vågornas brus.

ChaWeng

Är öns populäraste och är beläget en bit ovanför Lamai. Stranden är sex kilometer lång med gyllengul strand och turkost vatten, stranden sprudlar av människor och vattensporter i olika former. Här möts folk från olika delar av världen och stranden är känd för att dra mycket folk. På kvällen så förvandlas Chaweng från ett sprudlande strandliv till ett lite vildare nattliv med flertal barer och diskotek. Längs stranden finns även ett flertal restauranger och vi rekommenderar att välja fisk och skaldjur från menyn då detta är något som det thailändska köket sällan misslyckas med och dessutom är varorna alltid mycket färska, vissa restauranger förvarar dessutom skaldjur och fisk i akvarium och de plockas upp alldeles innan de tillagas. Vill man bo på Chaweng så finns det flera resorter och Bungalow anläggningar så det är bara att välja och vraka efter läge och pris. Stranden har fler försäljare än de andra stränderna på Koh Samui men de brukar sällan vara till några problem för turisterna. Andra saker som erbjuds längst stranden är henna tatueringar, få flätat hår, massage och färska frukt stånd.