Största och populäraste resmålet – Phuket

Phuket är nog Thailands allra största resemål och den ön som känns till av flest turister. Phuket har en egen flygplats och man kan boka direktflyg från Sverige hit något som är tacksamt för många småbarnsfamiljer som vill att det ska vara så bekvämt som möjligt med kortaste möjliga resetid. Ön är Thailands största och täcks till 70 % av skog och genom hela ön löper en bergskedja med en högsta punkt på 529 meter över havet. Phuket har ett flertal vackra stränder. De mest kända är partiga och turistiga Patong beach och sedan Karon beach och Kata beach som alla löper längst öns västra sida där för övrigt alla stränder har fin sand, på den östra sidan så kan stränderna vara lite mer leraktiga. På den södra sidan så finns en lugnare strand med väldigt få hotell och därmed mindre turism, något för den som vill ha en liten lugnare semester, stranden heter Nai Harn. Nära denna strand ligger också öns populäraste Brahma’s Cape som är en mycket omtyckt utsiktsplats.

Öns längsta strandremsa står den nordligaste spetsen för där stränderna Mai Khao och Nai Yang tillsammans är hela 16 kilometer lång, inte en dum strandpromenad det inte. På Phuket finns alltså något för de flesta och det gör att ön drar väldigt mycket turism, en anledning att ön har den högsta medelinkomsten i landet. Här finns också ett väldigt rikt nattliv med massor av klubbar och pubar, något för kompisgänget kanske.

Khao Lak

Lite längre norröver ligger den betydligt lugnare byn Khao lak. Hit reser främst barnfamiljer och folk som vill dyka och snorkla. Khao Lak är från början egentligen en mycket liten by med ett dussintals hus men har sedan i takt med att turismen har växt utökat sig norröver med flera hotell och restauranger. Bakom de fina stränderna breder sig odlingsfält av gummi och räkor och bakom dem ligger en tät och vacker regnskog och flera bergskedjor. Från Khao lak kan man göra dykresor till de väldigt populära similanöarna, resorna bokar man genom dykskolor. Resor till den fina nationalparken Khao Sok gör man via sitt charterbolag eller genom lokala arrangörer, det sista är mycket billigare men lika säkert som det förstnämnda. Khao laks egna stränder är otroligt fina och kilometer efter kilometer kan du gå runt och hitta just din favoritplats, kanske bredvid favoritrestaurangen.

Koh Lanta

Vackra Koh Lantas turism domineras utav svenskar, ön verkar vara vår favorit. Och det är ju inte konstigt. Ön som egentligen består av två öar ligger på den thailändska sydkusten, de heter Lanta Yai och Lanta Noi och dessa omges av ytterligare cirka femtio småöar. På Koh lanta Noi bor det mest lokalbefolkning som livnär sig på gummiodlingar, kokosnötsodlingar och på fiske. Sakta men säkert kommer det även mer turism hit men det är på den andra ön Koh lanta Yai som de flesta turister åker. På västra sidan ligger resorterna och de flesta restauranger så här hamnar den mesta turismen. På andra sidan, den östra delen så har tiden stått stilla och man kan njuta av ön som den genuina plats som den alltid har varit.