Thailand – Är det så billigt som folk målar upp det att vara?

När man pratar om Thailand så hör man ofta att det är ett paradis, både när det kommer till alla fantastiska vyer och miljön men även när det kommer till priset. Det har gjort så att många människor ser över sina alternativ att bo i Thailand på heltid eller under längre en längre period under året.

 

Men vad kostar det egentligen att förflytta sig till Thailand under en längre period? Vi kommer i denna artikeln försöka framställa olika kostnader du kommer förvänta dig om du tar detta beslut. Om du vill spara pengar för du flyttar, kan du t.ex. prova lyckan på onlinecasino. Titta här för att läsa mer om det.

 

Kostnaden varierar kraftigt beroende på familjesammansättningen

Detta må vara en självklarhet, men den tål att upprepas. Om man är två stycken som på ålderns höst tänker ha Thailand som tillflyktsort så krävs det mindre pengar än om man är en fullskalig familj på två vuxna och barn. Detta kan göra att skolkostnaderna skjuter upp till ungefär 10000–15000 kronor per månad vilket gör att budgeten kan variera oerhört.

 

Du måste även tänka på att försäkringen ökar i kostnaden ju mer personer som du måste försäkra. Även detta kan göra så att din månadskostnad blir aningen högre.

 

Stor skillnad på att äga eller hyra ett hus i Thailand

Det är många som har köpt upp hus i Thailand bara för att sedan hyra ut det till sugna säsongare. Detta har gjort så att dessa personerna kan ta ut en hög summa per månad, även om det i grunden inte verkar vara så avsevärt dyrt. Om du inte äger ett hus i Thailand så kan du räkna med att lägga runt 10 000 kronor per månad på hyra och sen lägga till kostnader för vatten och el. Hade du istället ägt huset så hade du bara behövt tänka på kostnaden för el och vatten, vilket gjort så att din månadsbudget ökat avsevärt. Men med det sagt så är det inte alla som har råd att köpa ett hus i Thailand, men om du vet att ni har planer på att göra flytten dit permanent så är det värt att fundera över.

 

Mat, transport och nöjen

När man lever i ett främmande land så kommer man vilja uppleva så mycket som möjligt. Detta gör att de första åren man befinner sig i Thailand kan bli dyrare än de andra. Detta är för att man vill testa på de olika aktiviteterna som finns runtomkring och då måste man räkna med kostnaden för att ta sig dit, att man inte äter hemmalagat, snacks, souvenirer, drycker och själva aktiviteten. Även om detta är högst individuellt så är det klokt att lägga en ”semesterkassa” som inkluderar dessa kostnader.

 

Så vad kostar det att bo i Thailand per månad?

När vi sammansatte denna månadskostnad så utgick vi från den högsta tänkbara kostnaden, vilket inkluderar att det är en familj med barn och att man inte äger bostaden själv. I listan nedanför kan du se vår uträkning.

  • Bostad – 10 000kr
  • El – 500kr
  • Transport – 1500kr
  • Mat – 8000kr
  • Nöjen 2500kr
  • Försäkring – 2000kr
  • Skola – 7000kr
  • Övrigt 2000kr

Detta tillsammans gör att den sammansatta kostnaden för att bo i Thailand under en månad uppgår till 33 500 kronor. Denna summa varierar självklart från familj till familj och hur förutsättningarna ser ut. Men detta är en generell räkning varje månad.